utorok 4. februára 2014

Puff-quilt


Puff-quilt je kombináciou spájania látok, šitia a vypĺňania mäkkým dutým vláknom. Je to také maximalizovanie patchworku, v ktorom nejde len o to, čo je vidieť na povrchu, ako sa látky zostrihajú a skombinujú, ale aj o to, akú má výrobok štruktúru. Haptika je rovnako dôležitá.
Prešívanie je teda ešte viac zvýraznené výpĺňaním každého dielu. Ak raz človek ponorí ruku do sáčku s dutým vláknom, je to celkom zvláštna skúsenosť, mäkké, príjemné a ľahučké vlánko sa už nedá pustiť z ruky. Na druhej strane je škoda, že je to predsa len polyesterový výrobok.

S chumáčmi bieleho vlákna k nám domov (a to takmer všade) prišlo malé sneženie, s pestrými látkami sme si zase oživili obývaciu izbu trochou jarnej atmosféry.


Výroba vankúša alebo podsedákov je časovo náročná a hoci s praxou sa technika šitia a vypĺňania zrýchľuje, aj tak to zaberie nejeden večer. Od spoločného patchworkového šitia, na ktorom sme si skúsili práve tieto látkové "buchtičky" (neviem, aký by mal byť slovenský preklad), veru ubehlo dosť času. Dva podsedáky už stihli vystriedať niekoľko stoličiek, hodia sa aj na sedenie na zemi a najmä sa hodia pre každého z nás.




2 komentáre:

  1. Jarka podsedáky sú veľmi pekné, super zladené látky - vyžaruje z nich jar :D

    OdpovedaťOdstrániť