streda 29. januára 2014

Vlákna a ich príbehy



V každej látke a textilnom výrobku je ukrytých veľa významových vrstiev, príbehov, techník, ale aj osobného vzťahu človeka, ktorý sa látky dotýka, vytvára ju, pracuje s ňou alebo ju bude používať. Látky, materiály, spôsoby spracovania a ich história, ktorá je spojená s naším územím, sa z dieľní presunuli do práce teoretika. Jednotlivé nástroje, techniky, regionálne špecifiká, druhy vláken - to je vnímanie látky, ktorej sa venuje Juraj Zajonc vo svojej knihe Premeny vlákna (Edition Ryba 2012).







Juraj Zajonc: "Cesta od vlákna, ukrytého v stonke ľanu alebo vo vlnenom rúne, ku kobercu či odevu bola dlhá a vlákno na nej prešlo nespočetnekrát rukami človeka. Rôznorodé druhy textilu a foriem textílií tvoria, spolu so sumou skúseností a znalostí o materiáli, textilných technikách i o význame textilu v živote človeka, dôležitú a špecifickú súčasť tradičnej kultúry Slovenska."







Táto kniha má určite svoju teoretickú a etnologickú hodnotu. Ale má svoj význam aj pre každého, kto pracuje s textíliami a venuje sa vlastnej produkcii. Sú to nielen umelecké výrobky, ale aj každodenná i menšia tvorba, ktorá je pokračovaním príbehu vlákna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára