streda 13. augusta 2014

Tradičný patchwork


V tradičnom patchworku majú jednotlivé vzory a kombinácie nielen svoj vonkajší estetický a geometrický efekt, ale aj príbeh, svoj skrytý význam, odkaz, ktorý je určený ďalším ľuďom - tým, ktorí sa na obrazec pozerajú, alebo tým, ktorí naň ďalej budú nadväzovať. Rozpráva o tom zaujímavá kniha Markéty Zenklovej, z ktorej som si vybrala pri šití dvoch vzorov tieto zápisky:

Zrub (Log Cabin) - zaujalo ma, že prvá zmienka o tomto vzore sa zachovala z roku 1863. V strede je  ohnisko, ktoré symbolizuje domov alebo úkryt
Opilcova cesta (Drunkard's Path) - kľukaté krivky majú označovať nielen únik pred nebezpečenstvom alebo neprajným prostredím, ale aj cestu, ktorá viedla usadlíkov k novému domovu

Každá zo základných techník má rôzne variácie, ktoré vytvárajú ďalšie a ďalšie odkazy. Vychádzajú zo života žien, ktoré šili patchwork a ktoré tým nevedome i vedome vyjadrovali svoje pocity a potreby - asi najmä domov a jeho ochranu. Aké príbehy zapisujeme dnes do šitia my? Čo ním chceme vyjadriť?
Žijeme v inom čase a na inom kontinente, ale jazyk ručnej domácej tvorby je asi aj v mnohom podobný cestám zakladateliek patchworku.

Zrub
 






Opilcova cesta


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára