utorok 8. apríla 2014

V záhrade


Kto nemá záhradu, toho môžu farby naplno rozkvitnutej jari prekvapiť, ako sa to stalo tento víkend aj nám. Taká zvláštna zmes farieb kvetov, zvukov a čerstvého jarného počasia, ktorá trvá len pár dní v roku. Je to niečo celkom iné než silné letné slnko alebo melancholické farby na jeseň.




Možno je to zvláštne, ale niektoré rastliny som nevidela už niekoľko rokov. Najmä prvosienky. Tento skorý úsek jari mi asi v posledných rokoch unikal a v meste človek nenájde lúku, na ktorej by rástli prvosienky, nezábudky, ani vlastnú záhradu, kde by zasadil pár cibuliek.
Teta Anička, ktorej záhrada je hneď vedľa rodičovskej záhrady, pestuje krásne kvety, má zaujímavú skalku, je paličkárka a zberateľka bylín. Medzi rečou sme sa podozvedali všeličo o liečivých rastlinách, čajoch a kombináciách kvetov. Myslím, že si pár receptov od nej ešte pôjdem vypýtať.
V posledných rokoch sme si veľmi obľúbili bazu a šípky, na balkóne medovku a občas mätu. Rada by som tento rok rozšírila náš čajovo-nápojový repertoár o nové rastliny - žihľavu, listy ostružín, jahôd... Tento rok nás však so zberateľstvom predbehli deti, ktoré začali celkom úspešnú bylinkársku sezónu - najskôr zbierali podbeľ a teraz priniesli kytičku prvosienok.



Na Starej Turej kvitla záhrada a v Prahe sa cez víkend konala veľká patchworková výstava - veľa farieb, vzorov a inšpirácií.

2 komentáre:

  1. Pěkné záběry ze zahrádky:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj sme si užili krásny deň, škoda, že sa s farbami kvetov nedajú zachytiť aj vône

      Odstrániť