sobota 16. novembra 2013

Knihy, ktoré sú krásne...

... už nemôžeme len tak odložiť, stále nás lákajú, vraciame sa k nim, pozeráme sa na ne, pamätáme si ich. V piatok popoludní sme mali šťastie. Návšteva knižnice a nášho obľúbeného detského oddelenia - s obľúbenými knihovníčkami, množstvom zákutí, kníh, časopisov aj hier - nám dopriala výborný úlovok. Najskôr to bola kniha, ktorá sa len celkom nedávno dostala do tunajších katalógov a zároveň si ju z vystavenej poličky nestihol pred nami nikto vypožičať: Žirafia mama a iné príšery, ktorej autorkou je Alexandra Salmela a rovnako aj ilustrátorka Martina Matlovičová.


Bol to rýchly pohyb do poličky, chmat ruky a poloinštinktívne zovretie knihy - a je naša. V košíku sa nám pomaly zbierali ďalšie knižné príbehy, sú to skôr očakávané výbery, detské knihy o varení, príbehy o Vianociach, aby sme sa mali na čo tešiť, večerníčkovské variácie... V poslednej uličke prvej miestnosti sa nachádza naše obvyklé stanovisko. Celkom dole a na dosah detských rúk je tu množstvo menších kníh, leporelá, už pokazené zvukové knihy, rôzne zaujímavosti, niekedy už len ich časti, ale vždy sa niečo nájde. V jednom rohu je miesto, na ktorom sú vždy odložené tenké štvorcové knižky obalené v tenkej fólii s biblickými príbehmi a krásnymi ilustráciami. Nikdy ich nevynecháme, vždy prelistujeme, sadneme si k nim, poposúvame si ich medzi sebou. Kresby holandského maliara Kess de Korta majú pokojnú atmosféru, oslovujú a samy rozprávajú príbeh.
Tieto vydania boli preložené do mnohých jazykov a keďže sa na umelcovu stránku (http://www.keesdekort.eu/Z_Engels/Anderetalen_en.htm) nedostalo naše vydanie z 90. rokov, bola by škoda, ak by sa naň zabudlo.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára